"Мога да потвърдя, че въоръжените сили на САЩ и партньорски държави извършват военни действия срещу терористите от ИД в Сирия, като използват сбор от изтребители, бомбардировачи и ракети въздух-земя "Томахок", каза в изявление преди няколко часа прессекретарят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби, цитиран от световните агенции и БТА.

"Като имаме предвид, че тези операции продължават, не сме в състояние да дадем допълнителни подробности в този момент", пише още в изявлението. 

Вижте снимки >>

От Сирийския център за наблюдение на правата на човека, базиран във Великобритания, съобщиха, че международната коалиция, ръководена от САЩ, е нанесла най-малко 50 удара срещу позиции, бази и постове на ИД в сирийските провинции Ракка и Дейр аз Зур, а позиции на свързаната с Ал Кайда групировка Фронт "Ан Нусра" също били ударени в северозападна Сирия.

По думите на ръководителя на организацията Рами Абдел Рахман най-малко 20 джихадисти от "Ислямска държава" били убити при ударите. Той добави, че въздушни удари били нанесени и по позиции на "Ан Нусра" в провинциите Идлиб и Алепо в северозападна Сирия.

Арабски партньори помагат за въздушните удари по позиции в Сирия на "Ислямска държава", предаде Ройтерс, като се позова на източник от администрацията във Вашингтон. По данни на американските медии, Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ са взели участие във въздушните атаки.

Йордания стана първата арабска държава потвърдила участието си в операцията.

"Ние участвахме в тези удари, които са част от усилия за разгромяване на тероризма в неговите бази", заяви пред АФП говорителят на йорданското правителство Мохамед Мумени.

Американският официален представител уточни, че Катар изпълнява спомагателна роля във въздушните удари.

Сирия е била уведомена

Сирийското правителство съобщи днес, че е получило писмо от държавния секретар на САЩ Джон Кери, което е било получено чрез иракския министър на външните работи. В него то е било уведомено, че САЩ и съюзниците им планират да нападнат джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Писмото е било получено часове преди началото на атаките, посочи сирийското външно министерство в комюнике.

Сирийското външнополитическо ведомство също така подчертава, че "съгласуваността на действията между Сирия и Ирак остава на най-високо равнище", предаде ИТАР-ТАСС.

Освен това Дамаск ще приветства всякаква помощ от международната общност в борбата срещу "Ислямска държава".

Русия: Атаките да се съгласуват със Сирия

Всякакви въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Сирия трябва да се разрешават от Дамаск, иначе ще се изостри регионалното напрежение, заяви руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Това означава не формално и едностранно "уведомление" за въздушни удари, а наличието на изрично съгласие от правителството на Сирия или съответстващо решение на Съвета за сигурност на ООН, се казва в изявление на руското външно министерството.

"Ислямска държава": Ще отвърнем на удара

Боец от "Ислямска държава" в Сирия заяви, че групировката ще отвърне на ръководените от САЩ въздушни удари и обвини Саудитска Арабия, че е позволила това да се случи.