Пауър не назова конкретни страни, нито равнището им на участие. Пред телевизиите Си Би Ес и Ей Би Си тя посочи единствено, че 40 страни са изразили подкрепа за кампанията срещу ИД и ще обявят плановете си по-нататък, предаде БТА.

"Не сме нанасяли въздушни удари в Сирия и всяка страна ще обяви дали иска да участва в бойни действия или да доставя военно оборудване. Ще направя прогноза - ако президентът Обама реши да се нанасят въздушни удари в Сирия, няма да ги нанасяме само ние", каза Пауър.

В началото на септември стана ясно, че 40 държави влизат в "широка коалиця" срещу джихадистите.

Миналата седмица Франция започна въздушни атаки срещу ИД в Ирак, но президентът Франсоа Оланд изключи такива удари да се нанасят и в Сирия или да се изпращат сухопътни войски.

В сряда президентът на САЩ Барак Обама ще изнесе реч в Общото събрание на ООН с искане за съвместни действия на международната общност срещу ИД.

Що се отнася до изпращането на сухопътни части от САЩ, Пауър повтори позицията, че "местните сили" са най-подходящи за водене на боевете с ИД. Тя добави, че обучаването на умерените сирийски бунтовници ще им помогне да се борят не само срещу ИД, но и срещу войските на сирийския режим на президента Башар Асад.

По-рано днес стана ясно, че бойците от  ИД са отправили заплахи съм президента на Аржентина.