Френският президент Франсоа Оланд обяви, че Франция няма да участва в никакви военни действия срещу бойците на "Ислямска държава" в Сирия, но е предложил на Ирак френски самолети да се включат във въздушните удари по ислямистите там, предадоха осведомителните агенции.

"Реших да отговоря положително на искането на иракските власти за оказване на подкрепа от въздуха", каза френският президент на пресконференция.

"Няма да отидем отвъд това. Няма да има сухопътни сили и ние ще се намесим само в Ирак", подчерта той.

Оланд добави, че ще уведоми парламента, когато в Ирак бъдат нанесени първите удари от френската бойна авиация, което по думите му ще стане "скоро".

Белгийският министър на отбраната в оставка Питер де Крем е заявил днес на съвместно заседание на парламентарните комисии по външните работи и по отбраната, че страната е готова да участва в международната коалиция срещу "Ислямска държава" с шест изтребителя, два военнотранспортни самолета и 255 бойци, съобщиха местните медии, като уточниха, че мисията няма определена продължителност.

Пояснява се, че участниците в мисията няма да бъдат част от пехотата, а 120 от тях ще отговарят за полетите на изтребителите Ф-16 и около 30 ще работят с военнотранспортните машини С-130.

В общата бройка са включени и три екипа от по 35 военни инструктори. Предвижда се мисията да струва поне 14 милиона евро.

Медиите отбелязват, че на днешното заседание на парламентарните комисии се е оформило широко съгласие по изпращането на белгийски контингент за нуждите на коалицията, което предвещава положително решение от Федералния парламент.

Американската преса обобщава, че Обама няма да изпраща сухопътни войски в Ирак.

В същото време френското списание "Нувел обсерватьор" пише, че радикалната групировка "Ислямска държава" има на разположение един до два милиарда долара, за да финансира своята война за установяване на ислямски халифат. Според изданието, докато са се сражавали в Сирия срещу режима на Башар ал Асад, фундаменталистите са получавали щедра финансова подкрепа от частни лица и държавни институции от страните в Персийския залив.

По-рано днес джихадистите от "Ислямска държава" разпространиха видео с британския журналист Джон Кантли, отвлечен при пристигането си в Сирия през ноември 2012 г.

От 8 август до днес американските ВВС са извършили 167 удара срещу джихадистите в Ирак. Президентът Барак Обама потвърди, че въздушните удари ще продължат, но САЩ няма да изпращат сухопътни сили в Ирак за борба срещу "Ислямска държава".


АНКЕТА: Ще успеят ли Западът, Турция и Русия да спрат свои граждани да заминават на Джихад?