Според сирийския Център за наблюдение на правата на човека джихадистите са обединили сирийския град Букамал и иракския Ал Кайм, както и околните им селища, създавайки „вилая” (провинция), която са нарекли Ал Фурат (Ефрат), предаде Фокус.

Джихадистката група „Ислямска държава” през юни обяви създаването на халифат на контролираните от нея територии в Ирак и Сирия.

Днес стана ясно, че десетки жени язиди, пленени в Ирак от джихадистите от ИД, са били принуждавани да приемат исляма, след което ги продавали срещу 1000 долара на джихадисти в Сирия.

Язидите са зороастрийци и живеят в Северен Ирак, където се превърнаха в мишена на "Ислямска държава".

Същевременно бойци на ИД заплашиха да обезглавят 19 ливански военни, които държат в плен, предаде БТА.

В началото на август бойци на ИД навлязоха от Сирия в съседен Ливан и няколко дни водиха сражения с ливанските военни в граничния град Арсал. Накрая ливанските сили успяха да изгонят джихадистите, но при отстъплението си те успяха да пленят 30 ливански военни и полицаи.

Сега джихадистите заплашват, че ще обезглавят част от ливанските пленници, ако от ливански затвор не бъде освободена група ислямисти.

Джихадистите вече разпространиха два заплашителни видеозаписа. На единия от тях се вижда обезглавяване на ливански войник, но ливанските власти не могат да потвърдят автентичността му. В друг запис пленниците настояват ливанското правителство да изпълни искането на джихадистите.