Пикът на жегите в България ще бъде в средата на седмицата. Днес ще бъде слънчево и топло, в низините - горещо, с температури от 29 до 34 градуса. Утре времето ще остане горещо и сухо, с максимални температури от 31 до 36 градуса.

Най-горещо ще бъде в сряда, когато на места в низините стойностите на максималните температури ще достигнат 38, 39 градуса.

В четвъртък ще остане горещо, но от северозапад ще започне да прониква по-хладен въздух и вятърът от северозапад ще се усили. Дневните температури ще се понижат с 2-3 градуса в западните райони, но ще остане горещо.

В петък максималните температури ще са в рамките на нормалните за месеца - от 28 до 33 градуса. Ще има купеста облачност, но краткотрайни превалявания са възможни само на отделни места около планините.

Слънчево, с развитие на купеста облачност, но малка вероятност за валежи, според сегашните моделни прогнози, ще бъде и времето през почивните дни.

Много добри условия за туризъм ще има в следващите дни и на морето, и в планините

Следете прогнозата >>

В Германия 12 са загинали

В Германия бе установен нов температурен рекорд - в град Китцинген, провинция Бавария, вчера бяха регистрирани 40,3 градуса по Целзий. Предишният рекорд е от юли 1983 година и август 2003 година, когато термометрите са показвали 40,2 градуса, съобщи ТАСС, като цитира германската метеорологична служба. 

12 души са загинали при различни инциденти, повечето са се удавили във водоеми, предаде БНР. Сред удавените има много деца - в Бавария в езеро е потънало четиригодишно момченце, в Кьолн шестгодишен е бил повлечен от течението на река Рейн. Удавени има още в Баден-Вюртемберг, Хесен, Хамбург, Мекленбург-Предна Померания.
Германската спасителна служба призова гражданите да се къпят само на охранявани плажове.

Десетки германци са постъпили в болница и с оплаквония от жегата. Край Оснабрюк на ягодово поле са колабирали 25 работници.

През уикенда затворен остана куполът на Райхстага, тъй като в него температурата достигна 44 градуса.

Полиция е освобождавала от затворени автомобили оставени в тях деца и кучета в цялата страна. Бе отправен специален призив към родителите и собственици на животни да не оставят поверените им в коли, докато пазаруват.

От жегите през тези дни страдат и пътищата, преди всичко аутобаните с бетонно покритие, отбелязва агенцията. Заради горещината на магистрала А5, недалеч от Хайделберг, провинция Баден-Вюртемберг, настилката се пропука и надигна. 
 
В провинция Саксония Айнхалт на отделни участъци от магистрали А14 и А9 бе въведено ограничение на скоростта до 80 км в час заради опасност от увреждане на настилката.

Заради жегата отказват климатиците във влаковете и поради тази причина вчера бяха отменени около 20 влака, а много други се движеха със закъснение.

След жегите обаче в много региони започнаха силни гръмотевични бури.

40 градуса и в Италия

Четиридесетградусова жега тормози и италианците. Рекордните горещини бяха регистрирани в Рим, Болцано, Бреша, Милано, Торино, Перуджа, Болоня, Флоренция и Триест.

Властите в Италия предупредиха хронично болните, възрастните и децата да съкратят възможно най-много престоя си навън.

Гореща въздушна маса от Африка повиши температурите на Апенините с 8-10 градуса в сравнение със средните за сезона. Според метеоролозите жегите в Италия ще продължат поне две седмици.