Днес е слънчево и горещо с максимални температури между 33 и 38 градуса. Най-горещо се очаква да бъде в Русе, Сандански, Плевен, Велико Търново и Кърджали, като температурите там ще показват 37-38 градуса, предаде БГНЕС.

Пикът на жегата у нас се очаква през тази седмица. Климатологът доц. д-р Георги Рачев прогнозира, че  вторник и сряда ще бъдат най-горещите дни за 2015 г.

Във вторник – 28 юли, температурите още ще се повишат, като се очаква най-горещо да бъде в Сандански – 39 градуса, Велико Търново – 38 градуса, Русе, Кърджали и Плевен – 37 градуса.

Температурите и по Черноморието ще се повишат и ще бъдат около 34-35 градуса. Най-ниската максимална температура за вторник се очаква да бъде 34 градуса – и "щастливците" ще бъдат София, Монтана и Варна.

В сряда – 29 юли, ще бъде още по-горещо – температурите в страната ще бъдат между 35 и 40 градуса, само по Черноморието ще са около 32 градуса.

В сряда се очаква живакът да удари 40 градуса в Русе, Плевен и Кюстендил, 39 градуса в Сандански, Силистра и Пловдив, 38 градуса във Видин, Велико Търново и Ямбол, 37 градуса ще бъде в Благоевград и Кърджали, 36 градуса в Шуменско, 35 градуса в София.

В четвъртък – 30 юли също се очаква да бъде парещо, с температури близки до тези в сряда.

В последния ден на юли, се очаква градусите да се смъкнат с около 5 градуса, ще има и повече облаци.

Август също ще бъде топъл, с незначителни количества валежи. В периода 7-8 август температурите леко ще се понижат до 27-30 градуса.

Следете прогнозата >>

Гореща вълна на Балканите

От 2 седмици Балканите са обхванати от гореща вълна, чиито пик беше преди няколко дни над Западните Балкани, в Хърватия, Сърбия, голяма част от Унгария, където беше обявен червен код заради горещото време. 

Температурите в Гърция тази седмица ще достигнат 42 градуса. Властите задействаха план "Персей" за борба с извънредните ситуации, предаде БНР. Днес температурите на сянка са около 38 градуса, а от утре до петък на места ще преминат и 40 градуса.

Всички държавни болници и службите на областните управи са в повишена степен на готовност, за да окажат помощ на гражданите. Денонощно работят специални климатизирани помещения в кметствата, където гражданите могат да останат, докато премине горещата вълна.

Лекари съветват хората да са изключително внимателни в часовете с високи температури.

Подробна информация за времето до края на седмицата и съвети за туристите, които почиват в Гърция, се предоставят във всички туристически обекти. Навсякъде информацията тече и на български език поради хилядите българи, които почиват тези дни на гръцките плажове.

От Гражданска защита предупреждават за висок риск от пожари. Военни части патрулират в близост до горските райони. Полицията също следи за спазване на противопожарните мерки. Налагат високи глоби, ако се запали огън в горска местност, както и дори за небрежно изхвърлена цигара.

Автобусите на градския транспорт се движат само с работещи климатици. Едва в събота се очаква температурите леко да спаднат.