Окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров заяви на пресконференция, че ще поиска доживотен затвор за младежа, съобщиха местните медии "Арда Нюз" и "Родопи 24".

В събота Джейлян Юсуф и дъщеря й Джейда бяха намерени мъртви в жилището им в Джебел. Двете имаха многобройни прободни и порезни рани по телата. Установено бе, че майката и детето са убити няколко дни по-рано.

В неделя криминалистите задържаха 18-годишния ученик Мерт Мехмед. Той бе привлечен като обвиняем за умишлено умъртвяване на повече от едно лице, едното от които малолетно, като деянието е извършено с особена жестокост.  Законът предвижда затвор от 15 до 20 г., доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

Мерт бил едното от двете оперативно интересни лица, до които полицията  стигнала след разпит на 11 души. Другият е бившият съпруг на убитата Джейлян, съобщи БТА.

Окръжният прокурор разказа, че младежът е откраднал между 250 и 300 лева от портмонето на Джейлян. На следващия ден Мерт излязъл на пазар с майка си, като си купил маратонки, мобилен телефон и нова sim-карта.

По думите на Светлозар Лазаров най-важната улика - окървавената брадва - била намерена от криминалистите в жилището на ученика, скрита зад гардероб.

По-късно Мерт Мехмед направил пълни самопризнания пред съдия, като казал, че е извършил престъплението с цел грабеж, предаде "Фокус". Ученикът посочил, че е изпрал кървавите дрехи, с които е бил облечен. При задържането му освен характерните охлузвания, причинени от прескачането на балкона, полицаите се натъкнали и на пакет марихуана.

Окръжният прокурор на Кърджали уточни, че дали Мерт е бил дрогиран в момента на извършване на престъплението ще докажат експертизите.

"Ужасен съм от това престъпление и от абсолютното незачитане на човешкия живот. Невъзможно е превъзпитанието на такъв човек и смущаващото е, че не видях в очите на извършителя на това жестоко убийство желание да преосмисли стореното", каза шефът на Областната дирекция на МВР в Кърджали Петко Деведжиев.

Той и окръжният прокурор бяха категорични, че в досегашната си практика не са били свидетели на такава брутална жестокост.

18-годишният Мерт е извършил двойното убийство, докато е изтърпявал присъда - 6 месеца пробация за кражба на цигари, дъвки и др. стоки на стойност близо 1400 лева.
Срещу него има и други пет досъдебни производства за кражби.

Очаква се до края на деня Окръжната прокуратура да внесе в съда в Кърджали искане за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".
Назначени са множество експертизи, чиито резултати трябва да бъдат готови до месец.