"На работна среща в Министерския съвет днес е било възложено на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков чрез НЕК, ДП "Язовири и каскади", да осъществи контрол по техническото състояние и безопасността на всички язовири и микроязовири в страната, независимо чия собственост са.
Това включва предприемането на принудителни административни мерки, като на първо място е безопасността на хората", каза пред журналисти в МС министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА.

Още вчера между институциите се появи спор за собствеността и поддръжката на язовир  "Иваново", който заля с. Бисер. Сутринта премиерът коментира проблема с думите "Българите имат хубава поговорка, че орташката кобила и вълците не я ядат" и се закани още днес да има яснота кой ще се занимава с координацията и контрола на язовирите.  
"Но практиката показва - арендаторите държат язовирите пълни максимално заради рибата и не поемат никаква отговорност", обясни той. 

Язовирите, които се използват за питейно-битови нужди и за енергийни цели, стават публична държавна собственост под управлението на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕТ), като оператор за тяхната експлоатация и поддръжка става НЕК, предприятие "Язовири и каскади".

Всички язовири и микроязовири, с изключение на актуваните като общинска собственост и тези за питейно-битови нужди и за енергийни цели, стават публична държавна собственост под ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), като оператор за тяхната експлоатация и поддръжка става "Напоителни системи".

Общините ще имат възможност в определен срок да заявят отказ от язовирите, чийто собственик са, съобщи Нона Караджова.
В случаите, когато не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право става "Напоителни системи".

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще поддържа обобщен регистър на всички съоръжения във водния сектор - държавна и общинска собственост, чрез информацията, подавана от операторите на съоръженията, допълни Караджова.

В десетдневен срок МРРБ, МИЕТ, МЗХ и екоминистерството ще изготвят предложения за промени в Закона за водите, които да решат проблема с язовирите и микроязовирите. Обсъждат се мерки, така че при обилно и бързо снеготопене да не се стигне до наводнения.

Ще се направи преглед на малките язовири с технически неизправности, за да може "Язовири и каскади" да предприеме незабавни действия за техния ремонт. Язовирите в добро техническо състояние ще бъдат с освободен обем от поне 50 процента, за да не се стигне до преливания.
НИМХ при БАН ще подава редовна информация и оценка за снежната покривка. Експертна работна група ще дава всекидневна информация и ще предлага решения, добави министър Нона Караджова.

„Когато имаме разпръсната отговорност по организация и контрол на определени действия, в случая говорим по управление за язовирите и микроязовирите, видяхме къде свърши това, защото имаме една наредба за условията и реда за експлоатация на язовирните стени от 2004 г., която очевидно кметът собственик на този язовир не е изпълнил, не е приложил и не е предприел необходимите мерки", коментира по-рано регионалният министър Лиляна Павлова пред Дарик радио.
По думите й, в страната има около 3000 язовира, от които 2200 са микроязовири, които са общински и на които са давани предписания, но много често не били изпълнявани.

Отговорността за речните диги е на местните власти, коментира регионалният министър по повод скъсаната дига на Марица при село Генералово. Според нея в случая общината е трябвало да апелира и Гражданска защита да се включи в укрепването на дигата, но това не се е случило.

Министърът призна, че притеснението на всички е какво ще се случи след седмици, когато започне снеготопенето. Същото опасение сподели по-рано днес и еврокомисар Кристалина Георгиева.

"Големите язовири се държат почти празни поради очакваното топене на снега и пълноводие. По-критично ще е с микроязовирите, където трябва да бъдат предприети действия по навременното им изпускане", каза още Павлова. Тя смята, че в ситуацията, която се създаде, всички с повишено внимание ще се обърнат към дадените предписания, за да се предотвратят кризи.