Най-тежка е ситуацията от снеготопенето в областите Хасково, Враца, Пловдив и Пазарджик, обясни главен инспектор Тодор Бързилов от оперативния щаб на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Около петдесет къщи са наводнени в Община Първомай в селата Виница, Караджалово, Дълбок извор и Първомай, съобщи кметът на общината Ангел Папазов. Хората са изведени от къщите и са подслонени у техни близки. Кметът обясни случилото се с това, че селата са равнинни и деретата довеждат водата от снеготопенето до селата. Няма проблем засега с язовирите, но те също се пълнят и утре ще бъде проверено и тяхното състояние. По думите на Папазов – ситуацията е спокойна и е под контрол. Докарани са достатъчно чували с пясък и водата се изпомпва, предаде "Фокус".

 "В област Хасково работи областният кризисен щаб, където се контролират всички действия по недопускане излизането на води от реките и преливащите микроязовири за населените места. В Пловдивска област също е по-тежка обстановката в общините Садово и Първомай. Нямаме преливания на реки и преливания на микроязовири, а имаме покачване на водите вследствие на обилното топене в по-ниските части на двете общини. По-тежка беше ситуацията от сутринта в селата Попинци, Поповица, Селци, Избегли и Чуар", посочи Бързилов, цитиран от БНР.

Реката в садовското село Чешнигирово преля следобед. Наводнени са 1000 декара земеделски земи, къщи и дворове. Няма пострадали хора, но има удавени животни в стопанските постройки, съобщи БНТ.

На местата, където е необходимо, се изграждат диги от инертни материали и чували с пясък, за да не се допусне заливането на населените места. В област Пазарджик имаме наводнени няколко къщи в община Стрелча и най-важното, което е в района на село Гелеменово- имаше запушване на преливника на язовир "Таки дале". Бяха премахнати ледените късове от речното корито и започна да спада нивото на реката", посочи инспекторът.

По-рано през деня комисар Николай Вълчев, директор на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково коментира, че е преминал пикът на преливането на микроязовирите край село Болярово. Няма информация към момента някъде да има застрашено население. „Край село Болярово има 4 – 5 микроязовира, които преливат, но пиковият момент приключи. Във водосбора, където влизат водите от тези микроязовири, нивото на водата спада. Считаме, че пикът на водата премина и очакваме да намалява. Все още сме под пълна тревога, но очакванията ни са за подобряване на ситуацията”, посочи Вълчев. В най-ниската част на село Узунджово има наводнени десетина къщи, в чийто дворове се е събрала по десетина сантиметра вода. Това е водата, която се стича от снеготопенето в полето.

Няма възникнали бедствени ситуации независимо от обилното снеготопене, съобщиха от пресцентъра на МВР.  На вход и изход на гр. Хасково са поставени наблюдателни постове за следене нивото на река Хасковска. Състоянието на водоемите на територията на страната е нормално, осигурени са необходимите свободни обеми. Всички водоеми са със значителна дебелина на ледената кора - 20 см - 40 см.

Започнало е укрепването на коритото на река Струма в рисковия участък от главния път Е-79 край Симитли. Преди година придошлите води на реката предизвикаха свличане на земните маси на това място, в непосредствена близост до пътното платно. Докато ремонтните дейности продължават, движението по пътя за Гърция няма да бъде спирано.

Днес е бил ревизиран и язовирът в Стамболийски, на който преди дни бе направен своеобразен байпас, по препоръка на специалистите. Там за момента няма нищо тревожно, каза още областният управител на Хасково Узунова.

Започнало е и специално наблюдение на река Янтра и подаване на информация за нивото й на всеки шест часа. Това е разпоредил русенският областен управител Стефко Бурджиев след огледа на дигите по реката на територията на общините Бяла и Ценово.

Според Бурджиев сега и в най-критичния участък- при моста на село Долна Студена, няма рискове от снеготопенето.

В област Враца, вследствие на силното снеготопене, се е повишило нивото на язовира в с. Мраморен. Бяха предприети всички необходими мерки за недопускане преливането на язовира, осигурена беше допълнителна техника и беше прокопан път с трактор за отбиване на води, които идваха от съседни дерета към язовира за да не се допусне запълване на целия обем. В момента язовирът прелива през преливника.

По обяд три лавини затвориха пътя Смолян-Мугла. Огромните снежни маси паднаха в различни участъци по трасето между Смолян и местността Паметника. Вследствие на това три леки коли бяха закъсали по пътя и не можеха да продължат пътуването си, няма пострадали. В работата по разчистване на пътя за Мугла се включи 20-тонна верижна машина и фадрома. Към 17 часа пътят към Мугла е вече отворен. От КАТ, обаче, предупредиха, че е задължително автомобилите да бъдат с вериги, предаде БНР.

В следващите дни снеговете в равнинната част на страната ще се топят интензивно, предупреждават от НИМХ към БАН. Процесът на снеготопене през следващите дни ще обхване 72,5% от територията на страната. Това съобщиха от Министерството на околната сред и водите (МОСВ).

Заради интензивното снеготопене, превантивните мерки срещу наводненията са все по-належащи, предупреждават специалисти.

Очакванията са, че най-силно ще бъде засегната Северозападна България, където заради силния западен вятър, снегът ще се топи по-бързо. Значително ще се повишат нивата на реките Тимок и Огоста, както и горните течения на Струма, Места, Марица и Арда.

На консултация в "Пирогов" днес са постъпили 31-годишна жена заедно с бебе на месец и половина. Те били ударени от ледено парче, свлякло се от покрива на сграда на ул. "Кърнинградска". След прегледи и консултации е установено, че бебето няма никакви наранявания. Майката е отказала преглед.

Паднали парчета лед нанесоха материални щети по два леки автомобила паркирани на улица "Хан Аспарух" в София.  Вследствие на пореден инцидент с топящия се сняг "Волво" е с пукнато предно стъкло, а "Вартбург" е със смачкан таван.

Днес в страната е обявен "жълт код" в 17 области поради опасно силен вятър.