"Имам писмо от главния прокурор във връзка с направените проверки по язовирите в последните години. Резюлирал съм го до министъра на икономиката, на екологията, на МРРБ и кмета на София да се извършат незабавни мерки, да се изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин. По принцип препоръката е за язовир „Бели Искър“, заяви министър-председателят в началото на днешното правителствено заседание.

Язовир "Бели Искър“ е в неизправно състояние и следва да се предприемат незабавни укрепителни действия, съобщи в края на февруари тази година зам.-главният прокурор Ася Петрова. Когато техническото състояние се определя като неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия и ограничения в натоварването.

Петрова съобщи още, че общо 205 язовира в страната представляват опасност, а 81 са в предаварийно състояние.

Язовир "Бели Искър“ има констатирани проблеми и затова са подготвени проекти за реконструкция на язовирната стена, уточни по-късно в Министерски съвет кметът на София Йорданка Фандъкова. 

"Язовирът има акт за държавна собственост. В същото време концесионерът"Софийска вода“ стопанисва язовира, съгласно концесионния договор. Затова работим заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да може да се намери най-добрата форма", посочи Фандъкова.

Тя обясни, че язовирът се нуждае от конструкция на стената. Има изготвени няколко проекта. По думите на Фандъкова ще бъде възложено на областния управител на София да избере съответния проект.

"Яз. „Бели Искър“ има проблеми, които са констатирани и точно затова са подготвени и тези проекти, за да бъде реконструирана язовирната стена. Има частична реконструкция преди години – първи етап и е необходимо да бъде довършена“, каза още Йорданка Фандъкова.