Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова. До два месеца технически експертен съвет ще определи кой от двата проекта за повишаване на сеизмичната устойчивост на стената на язовир "Бели Искър" ще се изпълнява.

След определянето на проекта ще се пристъпи към обществена поръчка за избор на изпълнител, като средства за реконструкцията на стената ще се търсят от държавния бюджет.

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес, че по искане на главния прокурор Сотир Цацаров е разпоредил спешни мерки за язовир "Бели Искър", който е в неизправно състояние.

Язовирът, който е на територията на община Самоков, е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. Към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и „Софийска вода“ АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир „Бели Искър“ се осигуряват от концесионера, посочват от МРРБ.

По-късно през деня от  Министерството внесоха в Районния съд в Самоков жалба срещу наказателното постановление за административна санкция за неизпълнение на предписание за язовир "Бели Искър".

За извършване на реконструкцията на язовирната стена предстои в най-кратък срок да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни.Технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи.

В становище, изпратено до медиите, областният управител на София Илиан Тодоров посочва: 

"Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. „Бели Искър". През 1999 г. Столична община отдава на концесия яз. „Бели Искър“ на Софийска вода за срок от 25 години. Плащанията по концесионния договор от страна на Софийска вода постъпват изцяло по сметка на Столична община.

Явно е, че концесионерът "Софийска вода“ желае единствено да печели на гърба на българите. Концесионерът постоянно повишава цените на водата за крайните потребители, а когато има нужда от ремонтни дейности на използваните съоръжения, същите трябва да бъдат извършени от и за сметка на гражданите и държавата".