Общо 205 са язовирите с невисока степен на опасност. Това каза по БНТ Ася Петров, заместник-главен прокурор по повод сигнала на прокуратурата до Бойко Борисов за опасните язовири. Тя определи това отношение като пасивност, бездействие, невземане на ефективни мерки на контролните органи.

"Бездействието на контролните органи и държавните институции, които са компетентни да обезпечат безопасното експлоатиране на язовирните съоръжения, са причините за проверките на язовирите". Това обясни още Ася Петрова. По думите ѝ, вече три години се правят поредица от проверки, мерки и разпореждания до контролните органи и ефект в крайна сметка няма. Според нея законът е ясен за отговорностите на компетентните органи.

По думите ѝ, две са мерките, които могат да бъдат взети според закона - ремонти и укрепителни дейности и да се ограничи натоварването на язовирното съоръжения. Такъв е и случаят с язовир "Бели Искър".

Извършени са проверки. Резултат и ефект от проверките на другите язовири няма, защото по думите ѝ, се пишат единствено и само задължително предписания, свързани с необходимия ремонт.

"Не се налагат санкции. Констатира се неизпълнение на дадените задължителни предписания. Това е административно нарушение и то трябва да бъде санкционирано с налагане на глоба. Има съставени актове, но няма издадени наказателни постановления или ако има, те са не повече от десетина. Няма нито една принудителна административна мярка. Смущаващо е, че единственият компетентен орган да наложи принудителна административна санкция, твърди, че не е компетентен орган", обясни зам.-главният прокурор Ася Петрова.