Уенди Денг Мърдок е китайска бизнесдама. Тя е в добри лични отношения с Къшнър  и Иванка Тръмп, но контраразузнаването на САЩ е предупредило влиятелната двойка, че Мърдок би могла да използва отношенията си със семейството им, за да помага на китайските интереси.

Според Си Ен Ен китайско-американската бизнесдама е лобирала интензивно в полза на китайски проект за над 100 милиона долара, свързан с ботаническия резерват "Нешънъл Арботерум" във Вашингтон.

Арботерумът е парк-ботаническа градина, специализирана в опазване, изучаване   и отглеждане на дървесни видове.

Говорител на Мърдок е заявил пред CNN, че "от ФБР не са му давали никакви сведения  или предупреждения, че бизнесдамата от китайски произход е работела за интересите на Китайското правителство".

От своя страна, на редовна пресконференция на китайското Външно министерство във вторник, говорителят на ведомството е отговорил на въпрос дали китайката държава наистина има връзка с бизнес дамата с фразата: "Някои американски институции и официални лица наистина трябва да престанат да   търсят проблеми там, където такива не съществуват".

Говорител на зетя  и дъщерята на Тръмп е заявил от името на семейството, че срещата с висши офицери от контраразузнаването е имала характер на "редовен брифинг" и  на нея никой от него (семейството) или близките им не е бил обвинен в каквото и да е.

Уенди Мърдок е бивша жена на медийния магнат Рупърт Мърдок, като и  двамата имат тесни  връзки със семейството на Тръмп и самия него, а медиите от групата Нюз.корп са собственост на магната.