Земетресението станало в 14.10 часа местно време /05.10 часа по Гринуич/ в центъра на западната префектура Тотори, на дълбочина 10 км. То било последвано от двайсетина вторични труса с магнитуд до 5.0.

Вижте снимки >>>

Според националната метеорологична служба те ще продължат, а в същия район може да стане още по-силно земетресение през следващите дни, предаде ТАСС, цитирана от.

Първоначално властите издадоха предупреждение за цунами, но по-късно го отмениха.

До момента са постъпили сведения за над десет ранени, повечето от счупени стъкла или падане на мебели и други тежки предмети. Най-малко една сграда се е срутила, съобщи Ройтерс.

Летището в съседната префектура Окаяма за кратко беше затворено. Временно беше спряно движението на високоскоростните влакове, както и по някои участъци на автомагистралите.

Близо 40 хиляди домакинства няколко часа останаха без електричество.

Правителството начело с премиера Шиндзо Абе създаде кризисен щаб във връзка със земетресението.

Министърът на икономиката Хирошиге Секо, който отговаря и за ликвидирането на последиците от стихийни бедствия, съобщи, че няма заплаха за атомните електроцентрали.

Последното тежко земетресение в страната беше през март 2011 г., когато трусът, последван от цунами, отне живота на 18 000 души. През април тази година силни трусове в префектура Кумамото причиниха смъртта на 50 души.