Северната част на Нагано беше разтърсена отново от силен вторичен трус с магнитуд под 5 около половин част след първия.

Хипоцентърът на земетресението е бил на дълбочина 10 км в северната префектура Нагано, северозападно от столицата Токио, показват данните на японската метеорологична служба.

Властите съобщиха, че опасност от цунами няма. Над десет души са пострадали при земетресението.

В японския град Хакуба, в резултат на силното земетресение, се е срутила жилищна сграда. Това съобщи противопожарната служба на града, която изпълнява и функциите на служба за гражданска защита.

По-късно беше съобщено за срутили се пет жилищни сгради. От Хакуба опитват да потвърдят информацията за четирима затрупани при срутване на къща. В същото време свлачище е блокирали пътища в селището.

В селищата Хакуба и Огава има данни за повредени градски водопроводи и топлопроводи. В съседното селище Огава, където трусът е усетен с магнитуд 6, съобщават, че са усетили силно разлюляване в продължение на около 20 секунди, от което нещата от рафтовете изпопадали.

Земетресението е предизвикало спиране на тока за най-малко 200 домакинства в засегнатия район.

От метеорологичната служба на Япония призоваха населението да е предпазливо, защото може да има нови свлачища и щети. Експертите очакват вторичните трусове да продължат около седмица.

Във връзка със силното земетресение към правителството на премиера Шиндзо Абе е създаден специален кризисен щаб. Премиерът е разпоредил на министрите да предприемат всички необходими мерки за събирането на информация и оказване помощ на пострадалите.