С тях броят на загиналите достигна 36 души, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Открихме още 5 души "без признаци на сърдечна дейност" близо до вулкана",
каза говорителят на полицията в префектура Нагано.

Този термин е използван често в Япония, когато властите са намерили жертви, но все още съдебни лекари не са издали смъртни актове.

По-рано бе съобщено за още 27 души, чиято смърт предстои да бъде удостоверена от съдебните лекари, и за четирима официално регистрирани като загинали.
Четиридесет души са в болници в тежко състояние.

Вижте снимки >>>


В района на вулкана продължава спасителна операция, в която участват спасители и военни от японските сили за самоотбрана - общо над 1150 души, и хеликоптери.

Внезапното изригване хвана неподготвени няколкостотин алпинисти и туристи, които подготвяха изкачване на популярната планина. Повечето хора са успели да се спуснат и да избягат. Въпреки това, според оценките на спасителите, по склоновете Онтаке може да са останали повече от 40 души.

Вижте видео >>>

Вулканът се намира на около 200 км западно от Токио. Последния път той се активира през 2007 година. Голямо изригване имаше и през 1979 г., когато той изхвърли над острова над 200 000 тона пепел.

Междувременно вчера седемгодишно момиче загина, а деветгодишният му брат изчезна след изригване на малко вулканично образувание в природния резерват Макалубе, западната част на Сицилия, Италия.