Ракетата е изстреляна рано тази сутрин и е пропътува около 500 км, падайки в Японско море по данни на южнокорейската армия, цитирани от Ройтерс.

Това е най-дългият полет на ракета, изстреляна от севернокорейска подводница. Тази година Пхенян извърши два други опита, но ракетите експлодираха във въздуха, изминавайки не повече от 30 км, според източници от министерството на отбраната в Сеул.

Днешната ракета е била засечена като опасна от противовъздушната отбрана на Япония.

"За първи път ракета, изстреляна от подводница на Северна Корея, влиза в идентификационната зона на противовъздушната отбрана на нашата страна", заяви японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от телевизия Ен Ейч Кей.

По информация на Комитета на началник щабовете на Южна Корея, ракетата е навлязла 80 км навътре в тази зона.

Абе нарече действията на Пхенян сериозна заплаха за сигурността на страната му и на целия регион.

Китайският министър на външните работи, който е на посещение в Япония, изрази надежда ситуацията в региона да не се влоши.

Това лято експериментално изстреляна севернокорейска ракета беше паднала за първи път в изключителната икономическа зона на Япония.

Южнокорейската армия смята, че изстрелването на севернокорейската ракета е "въоръжен протест" срещу започналото преди два дни военно учение, в което участват 50 000 южнокорейски и 25 000 американски военни. Учението, наречено "Улчи фрийдъм", се разиграва всяка година и симулира отблъскване на нападение от Севера.

Сеул и Вашингтон уверяват, че тези маневри са изцяло отбранителни, но Пхенян вижда в тях провокация, а външното министерство на КНДР ги нарече непростим престъпен акт, който може да доведе полуострова на ръба на война.

Корейската народна армия дори обяви преди дни, че е готова да нанесе превантивен удар в отговор на учението.