Стихията заплашва южната група острови Окинава.

Предупреждението, първото след прилагането на нова система от август, означава, че бурята представлява заплаха за живота и може да нанесе огромни щети с пориви на вятъра до 270 км/ч и проливни дъждове, предаде AFP, цитирана от "Фокус" и БТА.

"Неогури" е на около 300 км южно от острова и се очаква да го достигне утре сутринта, сочат най-новите данни на управлението.

Службата не изключва възможността тайфунът да засегне и самия архипелаг, макар и с по-малка сила. 55 000 души на южния японски остров Миякодзима, префектура Окинава, получиха препоръка да се евакуира.

При прогноза за бурни ветрове и проливен дъжд метеорологическата служба препоръчва на жителите на Окинава по възможност да си останат у дома. Японските авиокомпании отмениха всички планирани за вторник полети по вътрешните линии, свързващи южната префектура Окинава с останалата част от страната. По предварителни данни това ще засегне над 20 000 пътуващи. Освен това на 8 юли ще бъде спряно и движението по единствената железопътна линия в Окинава.

Според метеоролозите "Неогури" (което на корейски означава "енот") може да се окаже най-силният тайфун от десетилетия.

Толкова мощен ураган може да обърне движещ се по пътя автомобил. Възможно е той да предизвика вълни, достигащи при брега височина от 14 метра.

Прогнозите са, че след преминаването през Окинава бурята ще се насочи към главните японски острови Кюшу и Хоншу. Тайфунът ще удари в края на дъждовния сезон и в някои японски области вече има опасност от свличания на земни маси.