Той говори снощи на съвместна пресконференция след двустранни разговори в Исе-Шима. На този японски полуостров днес започва двудневната среща на високо равнище на страните от Г-7.

Престъплението, споменато от премиера, е извършено в края на април на остров Окинава от бивш американски морски пехотинец. То предизвика негодувание в страната и за пореден път постави въпроса за бъдещето на военните бази на САЩ там.

Премиерът Абе, цитиран от Ройтерс и АП, заяви, че е призовал Обама да предприеме стъпки за предотвратяване на подобни престъпления.

При загуба на доверието на местните жители, пребиваването на американски военни части в Окинава ще се окаже трудно, е предупредил японският премиер.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се е извинил заради убийството пред японския министър на външните работи Фумио Кишида, съобщи тази сутрин РИА Новости.

В телефонен разговор Кери е обещал, че САЩ ще окажат пълно съдействие в разследването, се казва в прессъобщение на външното министерство на Япония.

Президентът Обама пристигна вчера в Исе-Шима от Виетнам. Двамата с Шиндзо Абе обсъдиха и предстоящата визита в Хирошима, която ще се състои след края на срещата на Г-7. За първи път действащ президент на САЩ ще посети града, смазан от американска атомна бомба на 6 август 1945 г.

Нашата визита в Хирошима ще отдаде почит на всички, които загинаха през Втората световна война и ще потвърди нашата споделена визия за един свят без ядрени оръжия, каза Обама след срещата с Абе.

Държавни и правителствени ръководители на седемте най-развити страни в света започнаха да пристигат в Исе-Шима от вчера, съобщиха АФП и БТА. В групата влизат Германия, Великобритания, Италия, Канада, Съединените щати, Франция и Япония.

В срещата си днес и утре лидерите ще обсъждат не само икономически въпроси, но и борбата с тероризма, пресичането на финансирането за терористите, запазването на културното наследство от терористични атаки и миграционната криза.

Ще участват и председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В Япония Туск заяви днес, че би искал световната общност да прояви солидарност към бежанската криза и да я признае за глобален проблем, предаде Ройтерс.

По-рано тази седмица генералният секретар на ООН Бан Ки-мун беше упрекнал лидерите от Г-7 за това, че не са участвали в първата световната среща по хуманитарните въпроси в Истанбул.

Доналд Туск, каза че ще поиска от Г-7 подкрепа и обещание за увеличаване на глобалната помощ, за да бъдат посрещнати незабавните и дългосрочните нужди на бежанците.

"Наясно сме, че заради географията, по-голямата част от задълженията по отношение на бежанската криза се поемат и ще се поемат от Европа. Ако ние, Г-7, не застанем начело на усилията за управление на тази криза, никой няма да го стори", добави председателят на Европейския съвет пред журналисти преди откриването на срещата.