Джихадистката групировка публикува снимка, на която другият държан от нея японец, Кенджи Гото, държи в ръка снимка на убития Юкава.

На видеозапис Гото излага нови искания на ИД. "Вие (японското правителство) бяхте предупредени. Даден ви бе срок, моите похитители спазиха думата си", казва той. Японското правителство проверява информацията.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе заклейми решението на групировката "Ислямска държава" да екзекутира японския заложник Харуна Юкава и заяви, че страната му няма да се преклони пред терористите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Абе потвърди становището на своето правителство, че видеоклипът, в който е показан екзекутираният Юкава и се чува гласът на другия заложник Кенджи Гото, е "възмутителен и недопустим акт на на насилие".

"Изпитвам силно чувство на гняв", каза премиерът пред репортери след извънредно заседание на своя кабинет.

"Няма да отстъпим пред тероризма", заяви той.

Настоявайки пред джихадистите незабавно до освободят невредим журналиста Гото, Шиндзо Абе добави, че Япония продължава да сътрудничи с други страни за неговото освобождаване. Японският премиер отказа да отговаря на въпроси на журналистите, посочва Ройтерс. Агенцията допълва, че не е в състояние да провери автентичността на видеоклипа, за който пръв съобщи базираната в САЩ Разузнавателна група SITE (Search for International Terrorist Entities - Издирване на международни терористични обекти).

Във вторник "Ислямска държава" даде на Япония срок от 72 часа да плати 200 милиона долара откуп за двамата си граждани, отвлечени в Сирия, като в противен случай заплаши, че ще ги убие.