Ще обмитява ли САЩ алуминий и стомана от ЕС?

stat
19:40  |  10 март 2018 | По света / Редактор Димитър Михайлов /  
Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом отстоява позицията ЕС да не бъде засегнат от новите мита в СА Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом отстоява позицията ЕС да не бъде засегнат от новите мита в СА
Сн.: БТА

ЕС не получи яснота от САЩ дали ще бъде освободен от плащане на мита за стоманата и алуминия, каза еврокомисарят Малмстрьом.
Европейският съюз не получи яснота дали САЩ ще уважи искането неговите членки да бъдат освободени от наложените от Вашингтон мита върху вноса на стомана и алуминий.

Това заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом след среща с американски пратеник в Брюксел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние не получихме непосредствена яснота относно процедурата за освобождаване и разговорите ще продължат следващата седмица", заяви тя в "Туитър", след като разговаря с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Японският министър на търговията също опита в Брюксел да издейства изключение за страната си от американските вносни мита за стомана и алуминий и призова за предпазливи действия в спора, който има опасност да се разрасне в търговска война.

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо заяви на пресконференция, че на днешните преговори в Брюксел Лайтхайзър само е обяснил графика и процедурата, които Вашингтон смята да следва.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа документ за налагане на вносно мито от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия, който трябва да влезе в сила до 15 дни.

Той обаче освободи Канада и Мексико от тези мита и даде надежда, че има възможност да освободи и други съюзници.

"Изразихме притесненията си. Това може да разстрои световните пазари на стомана и алуминий и да има негативно влияние", каза Секо пред репортери, след като се срещна с Лайтхайзър.

Търговският представител на САЩ разговаря заедно и поотделно с Малмстрьом и Секо.
Последно в По света


Предстои пълна промяна в работата след 20 г.

Към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.