Централата ще бъде построена край Ямбол до март 2012 г. за над 100 млрд. йени (1,2 млрд. д.), съобщи японският бизнес всекидневник "Никкей", цитиран от АФП, на която се позова БТА.
За проекта бе съобщено миналия август, но според обявените тогава параметри ставаше дума за много по-малка централа. Сега вероятно става дума за инвестиция в България, като част от по-големите инвестиционни намерения на японската компания.

Като членка на Европейския съюз България трябва бързо да засили използването на възобновяема енергия и да намали емисиите си на въглероден диоксид. ЕС поставя амбициозната цел до 2020 г. да понижи емисиите на въглеродни газове с 20 процента спрямо нивото от 1990 година, припомня АФП.

Чрез японските технологии България се опитва да улесни постигането на целта до 2020 г. да добива 16 процента от енергията си от възобновяеми източници спрямо сегашните близо 7 процента.
"Тошиба", "Токио електрик", японският търговски посредник "Иточу" (Itochu) и подкрепяната от японското правителство "Иновейшън нетуърк корп" (Innovation Network Corp.) ще създадат местно съвместно дружество, инвестирайки общо около 50 млрд. йени. Електрическата компания ЧЕЗ (CEZ), седмата по големина европейска електрическа компания, също ще се включи в съвместното дружество, внасяйки около 20 млрд. йени, съобщава вестник "Никкей".
Не се съобщава кой ще осигури останалите 30 млрд. йени.

Японският държавен министър, отговарящ за икономическата и фискалната политика и науката и технологиите Банри Кайеда и българският министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков ще съгласуват подкрепата за консорцума на среща в началото на идната седмица, допълва изданието.
Трайков заминава днес за Япония в състава на правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

"Тошиба" наистина извършва различни дейности за разработване на слънчева енергетика в България. Не можем обаче да коментираме определен проект и все още нищо не е решено", заяви говорител на компанията.
Електроцентралата трябва да зароботи с производствен капацитет от близо 50 000 киловата, който за пет години постепенно ще бъде увеличен до 250 000 киловата, уточнява "Никкей".

Последна актуализация в 12.30 ч.