Поводът са думи на лидера на РЗС, че скоро прокуратурата ще вкара в съда дело срещу Бареков, свързано с парите на Цветан Василев.

"Ако има канал, по който политическата власт в България работи като шапка на прокуратурата за обстрелването на политически неудобни личности, то това е противозаконно и противоречи на основния закон на България, който е дефинирал разделението на властите", пише Бареков в сигнала си до Сотир Цацаров.

Според лидера на "България без цензура" Янев е извършил престъпление по оклеветяване и заплаха, като публично, чрез медиите, е заплашил хора, защитени с европейски имунитет от съдебна саморазправа.

Преди дни между Янев, който в момента е в отпуск като съветник на премиера по проблемите с корупцията, защото се кандидатира за кмет на Сандански, и бившия журналист се разигра задочна словесна престрелка.

Скандалът започна покрай издигането на кандидатурата на Йордан Лечков за кмет на Сливен. Първо беше съобщено, че Янев и Бареков застават заедно зад него, но в последния момент Янев заяви, че не може да участва в една кампания с лидера на ББЦ, срещу когото води дела.

"Очевидно болонката на властта е била посъветвана от господаря си да оттегли подкрепата на изчезналата си партийка за Данчо Лечков. Това е чудесна новина и за самия Лечков, особено ако е решил да играе докрай срещу ГЕРБ и статуквото на изборите за кмет на Сливен", написа Бареков във Фейсбук.

Евродепутатът дори нарече Янев "политическа пачавра" и "помияр с нежни ръчички".

Той обаче отвърна, че е под достойнството му да коментира "подобни недоразумения в българската журналистика, които бяха трансферирани комерсиално в политиката".

Все пак Янев направи разкритие пред Mediapool:

"Бареков е много по-притеснен от досъдебното производство, което очаквам да влезе в съда до края на октомври. Става дума за едни документи, които са собственоръчно написани от фалиралия банкер Цветан Василев, от които става ясно, че е давал пари на Бареков".

По думите на Янев Бареков говори тези неща, защото е притеснен от делата срещу него, като самият той е завел три дела за клевета, всяко с иск за около 25 000 лева.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сигнала на Николай Бареков срещу Яне Янев до прокуратурата