От нейното минаре на 4 юли 2014 г. главатарят на групировката Абу Бакр ал Багдади (вероятно убит преди 10-ина дни) обяви създаването на ислямски халифат.

Информацията, цитирана от Франс прес и БТА, е на генерал Абдел Амир Ярала, иракски командир на операцията за прогонване на терористите от Мосул.

Храмът е прочут със своето наклонено минаре Ал Хадба. Той датира от XII век, известен е също като Голямата джамия и носи името на сунитския мюсюлмански лидер Нур ад Дин Занки, поръчал построяването й.

"Поредно историческо престъпление, извършено от ИДИЛ"
нарече ген.  Ярала разрушаването на джамията.

Информационната агенция на "Ислямска държава" Амак обаче обвини за разрушаването на джамията американската военна авиация, предаде Ройтерс.

Американски военни: Не сме бомбардирали района

Водената от САЩ международна коалиция, която воюва против "Ислямска държава" в Ирак, заяви, че не е извършвала вчера удари в района в Мосул, където беше взривена историческата джамия

"Не сме извършвали удари в района", заяви говорителят на коалицията полковник Джон Дориан.

Американският генерал-майор Джоузеф Мартин, който командва обединените сили на коалицията, потвърди, че за разрушаването на джамията е отговорна ИДИЛ.

Прeмиерът на Ирак: ИДИЛ призна поражението си

Разрушаването от "Ислямска държава" на джамията Ан Нури е "официално обявяване на поражение", коментира иракският премиер Хайдер ал Абади, цитиран от Франс прес.

ИДИЛ прибегна до взривяването на средновековния мюсюлмански храм в момент, когато последните й бойци са притиснати от иракската армия, подпомагана от международната коалиция в Стария град в Мосул.

 Джихадистите оказват яростна съпротива. Те са минирали голяма част от тесните улички и проходи.

***
Иракските правителствени сили в момента водят настъпление към стария град в Мосул и са стигнали на 200 метра от взривения храм. По данни на командването им в града са останали не повече от 500 джихадисти.

Кампанията за връщане на контрола над Мосул започна през октомври м. г. На 18 юни иракските военни започнаха последната фаза на операцията в западната част на Мосул.

Видео - Битката за Мосул