Храмът е построен изцяло с дарения, съобщи БНР.

"Казват, че това остава за векове, църквата. Това е хората да се помолят, да намерят спокойствие, да намерят уют в душата си. Християни сме всички, както българи, така и арменци. Всички да имат достъп до Бог дълбоко в себе си. Бог е в сърцата на всички хора", каза Соня Аршавир, която след 18 години вижда осъществена мечтата си в Ямбол да има арменски храм.

Църквата е миниатюрен макет на църквата в Ани, древната столица на Армения.

Нашата църква е голяма радост за цяла България,коментираха арменци.

На освещаването на църквата присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Армения у нас Армен Саргисян.

Историята на строителството на църквата започва в далечната 1999 г., когато от името на арменското Църковно настоятелство е внесено искане до Общината за предоставяне на терен, върху който да бъде построен храма.

Трудностите започват още с тази първа стъпка. Дълго време искането не намира място в дневния ред на нито една сесия на Общинския съвет, припомня за Дир.бг Вартануш Топакбашян, главен редактор на в. "Ереван".

След това на два пъти е отхвърляно без да се стига до гласуване.

След три години чакане най-после предложението е удовлетворено и арменската общност получава терен от 1050 кв.м, който се намира в широкия център на града.

С това неволите не свършват. Започва борбата с голямата бюрократична машина и комплектуването на необходимите документи по узаконяване на решението. Процедурата отнема още две години, но търпението и усилията са възнаградени и на 16 декември 2006 г. е направена първата копка на бъдещия храм.

Две години по-късно – на 13 декември 2008 г., според канона на Арменската апостолическа Света църква, в основите на храма са положени 16-те свещени камъка. Честта да води духовния ритуал има архиепископ Дирайр Мардигян – духовен водач на арменските епархии в Румъния и България.

По време на церемонията е обявено, че проектът на сградата е дарение от архитект Алла Бадваганян и съпругът й инж. Жирайр Бадваганян. След поставянето на основите строежът е замразен за година и половина поради липса на средства.

Дейностите по градежа са възстановени през 2013 г., като всичко се извършва съгласно каноните на Арменската църква.

През август 2016 г. огромен жест към арменската общност в Ямбол прави Общинският съвет, който със свое решение дарява безвъзмездно на Църковното настоятелство терена с отстъпено право преди това за строеж на молитвения дом.  

Дарители за строителството на храма стават много местни арменци
Първото дарение за храма идва от арменското Църковно настоятелство на Сливен. Сред дарителите са и много арменци и приятели на арменската общност. Основен спомоществовател на арменската църква „Сурп Агоп” е председателят на Църковното настоятелство в Ямбол Соня Аршавир.

Снимка: Вартануш Топкабашян