Всекидневникът е медиен партньор в работата на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) над огромния обем документи, изтекли от панамската юридическа фирма "Мосак Фонсека".

Поредицата му е посветена на българските имена, споменати в «книжата», които в началото на април т.г. разпалиха глобален скандал.

За фирмата си Finco Grace Ltd., регистрирана на Британските Вирджински острови е признал самият Балев, потърсен от «24 часа» за коментар.

Той е добавил, че «лодката», т.е. яхтата вече е в процес на продажба: «Има предварителен договор и до месец сделката вероятно ще бъде финализирана”.

За Балев и свързаната с него офшорка на “24 часа” са казали френски журналисти, тъй като банкерът използвал адрес в Монако при регистрирането на фирмата.

13-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 г. Според договора цената на морския съд била 650 000 евро, но не става ясно каква част от лизинга е платил банкерът.

Преди сделката малкият съд се намирал на пристанище в Хърватия, наричал се е “Анто Мария” и плавал под флага на Сиера Леоне. Скоро след продажбата името му става «Грейс» (Grace).

С цел регистрация и «менажиране» на яхтата през април 2015 г. на Британските Вирджински острови е регистрирана фирма, наречена Finco Grace LTD. Искането за нейното създаване е направено чрез посредническа агенция в Монако. В него се обяснява, че яхтата ще е за частно ползване и ще бъде базирана главно в Монако.

Билян Балев е единственият засега българин, определeн в кореспонденцията на посредническата фирма в Монако с “Мосак Фонсека” като PEP – Politically Exposed Person.

Най-общо казано, това е човек, на когото е поверена важна публична позиция.

Балев попада в тази категория, когато проверките на “Мосак Фонсека” установяват, че той е изпълнителен директор на българска държавна банка - Банката за развитие.

Когато забележат подобни клиенти, в офиса на “Мосак Фонсека” са били длъжни да прилагат по-засилен контрол и да изискват доста повече документи и детайли при регистрацията на офшорни дружества.

Така сред документите освен няколко позитивни банкови и други референции за Балев се оказват още подробности. Роденият в България банкер предоставя българска лична карта и адрес в Монако на един от централните крайбрежни булеварди - “Луи II”, до едно от яхтените пристанища.

“Жилището е наето”, пояснява лаконично Балев, който е шеф на държавната Българска банка за развитие от септември 2013 г.

В своята декларация пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон “Фининвест”. Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова.

“В тазгодишната си декларация пред Сметната палата съм декларирал и Finco Grace”, е казал тези дни банкерът пред “24 часа”.

В кратко интервю за вестника той обяснява, че е трябвало да регистрира офшорката:

«Това е едно от изискванията на лизинговите компании, когато се прави такъв тип договор (за яхтата). Защото това е лизингов актив, не е придобит.»

Той казва още, че «компанията ще бъде затворена в рамките на много кратко време или ще бъде прехвърлена на новия собственик на съответния актив» (т.е. «лодката»).

- А защо продавате яхтата толкова бързо - само година след покупката? – пита Алексения Димитрова от «24 часа».

- Защото човек прави грешки. Казах ви, има сключен предварителен договор и най-вероятно до един месец ще бъде финализиран.

- Скъпа е поддръжката на яхта ли?

- Да, така се оказа. Но нека да уточня, че не става дума за кораб, а за 12-метрова лодка.

- 13,3 м - за да сме точни...

- Да.

Оригиналният текст е публикуван тук