Уникалният плавателен съд струва 451 млн. долара. Милиардерът вече разполага с друг луксозен кораб - Motor Yacht A, който е с дължина 119 м. Но флагманът на личната му армада е доста по-голям със своите 143 м, предаде БГНЕС.

Вижте снимки >>>

Наричана е Sailing Yacht A. Извисява се над водата със своите осем палуби. Суперяхтата тежи 14 244 т. и има платна, които са по-големи по размер от футболно игрище, пише в. „Дейли мейл".

Яхтата, която Мелниченко мисли да нарече „А“, за да бъде начело на корабните регистри, трябва да започне първите си морски приключения по-късно тази година. При първоначалните проби корабът ще бъде само с една мачта, останалите ще бъдат монтирани по-късно.

Собственикът на най-големия кораб за удоволствия има намерение да натъпче новата си придобивка с най-различни постижения на техниката. Въпреки че според слуховете на борда й ще има екипаж от 54 души, яхтата ще разполага с високотехнологична дигитална контролна система.

Говорител на Мелниченко заявил пред изданието, че идеята за гигантската яхта може би представлява риск, тъй като той финансирал сериозна работа по проучване и реализиране на проекта, но пък винаги е бил човек, прекрачващ границите и отправящ предизвикателства към индустриите, в които работи, с мислене извън стандартите, поради което постигал нещо ново.

Sailing Yacht A е широка около 25 м. Тя се изгражда в една от най-големите корабостроителници в света в Нобискруг, Германия. Максималната скорост на кораба ще бъде 21 възела (около 43 км/ч.), а крейсерската – 16 възела.