По график днес Кошлуков не трябваше да бъде водещ, но изненадващо се появи в ефир.

В петък, като водещ на предаването "Още от деня", Кошлуков показа среден пръст срещу един от лидерите на екопротестите в защита на Пирин - Борислав Сандов. Така програмният директор демонстрира, че такъв жест е показал и един от протестиращите пред сградата на телевизията, където те изразиха недоволството си от начина, по който тя отразява тези събития. Сандов се разграничи от този жест и коментира, че това е единична проява, вероятно провокация.

От ръководството на БНТ обещаха да накажат водещия за проявата му.

След като представи гостите и темите в предаването, той се извини. Такъв ангажимент пое ръководството на телевизията в официално съобщение, оповестено в неделя вечер. Мисля, че дължа извинение за неприличния жест, който направих в петък в това студио, обяви Кошлуков.

Обясни, че реакцията му е провокирана от подобни жестове и нападки към колегите му от БНТ от протестиращи. Директорът демонстрира неприличния жест в петък на два пъти с въпроса "Този знак ще се прави ли така отпред", зададен към единия от гостите в студиото - Борислав Сандов от "Зелените".

Кошлуков имаше предвид поредния протест за спасяване на Пирин от четвъртък вечер, който стигна и до БНТ, където беше поискана и неговата оставка.

Кошлуков обаче се застрахова, че и занапред ще реагира първосигнално, ако някой посегне на журналисти, защото в неговия светоглед имало четири недосегаеми професии, една от които е журналистическата. Обяви, че е реагирал емоционално, макар че като дисидент и затворник изпадал в далеч по-трудни ситуации.

Ето и цялото извинение на Кошлуков:

Мисля, че дължа извинение за неприличния жест, който направих в петък в това студио. Той беше провокиран от подобни жестове, придружени с нападки и обиди към мои колеги от БНТ, но това не ме оправдава.

Първо, защото аз съм лице на БНТ и не мога да слизам до нивото на тези хора, но второ, защото имам достатъчно опит като водещ - от години съм пред екрана и би следвало да се владея по-добре. Нито пък ситуацията е била толкова трудна. Ката дисидент и политически затворник и като студентски опозиционен лидер съм имал далеч по-напрегнати ситуации. Даже по-тежки. Така че без увъртане трябва да кажа: дължа и ви поднасям своите извинения.

Съжалявам наистина за това, което стана, няма да се повтори повече, но трябва да добавя,че ако отново някой нападне мои колеги, аз отново ще реагирам. Ще бъде по-възпитано, но ще реагирам, защото в моя светоглед, начина, по който възприемам света, има четири съсловия, четири професии, които са недосегаеми: полицай, лекар, учител и журналист.

Аз вярвам, че единият пази живота ни и сигурността, другият пази здравето ни, третият пази децата ни, а четвъртият - журналистите, пазят демокрацията. Помня времето, когато нямаше свободно слово и нямаше демокрация, така че всеки, който нападне журналист, който посегне на полицай, който си позволи да бие учител или лекар, реагирам първосигнално. Но това е обяснение, не оправдание.

Нямам никакво оправдание за моето поведение. Затова още веднъж ви поднасям моите извинения и искрено съжалявам за това което стана, може би ще ми дойде и на мен акълът някой ден, макар че съм на 52.