По данни на експерти, водени от Ричард Хувър, вкаменелости от мекотели са открити в образци от три метеорита. Става дума за т.нар. „коренни организми”, които са били на матеоритите преди достигането им до земната повърхност, съобщиха Би Би Си и Ройтерс, цитирани от "Фокус" и БГНЕС.

Изследването, публикувано онлайн късно в петък в The Journal of Cosmology, е смятано за толкова противоречиво, че е придружено с изявление от редактора на изданието, че търси друга научна гледна точка, която да бъде публикувана от понеделник нататък.

Основното твърдение в изследването на Хувър е, че има доказателства за микровкаменелости, подобни на cyanobacteria – синьо-зелени водорасли, върху прясно отделени вътрешни повърхности на три метеорита. Микроскопичните структури съдържат много въглерод, маркер за подобен на земния живот и почти никакъв азот, съобщава Хувър в телефонно интервю. Азотът също може да е признак за подобен на земния живот, но липсата му означава, че какъвто и азот да е имало в тези структури, той се е разложил в газообразна форма преди много време, смята ученият.

„Въз основа на това откритие може да се направи извода, че животът е повсеместно явление и първите живи организми може да са пристигнали на планетата ни от Космоса”, коментира Хувър.
Освен вкаменелостите, учените са открили и вода и няколко органични вещества.

В понеделник в щаба на НАСА на съвесещание ще се съберат учени, които ще  анализират находката и ще изкажат мнението си за нея.

През 1996 г.учени от НАСА представиха изследване, което съобщи, че метеорит на 4 милиарда години, открит в Антарктика е носел доказателства за вкаменен микробен живот от Марс.

Само в нашата галактика Млечния път има най-малко 50 милиарда планети, а от тях поне 500 милиона потенциално са годни за живот, стана ясно миналия месец на конференция във Вашингтон от астрономи на НАСА. Изводите им се базират на информацията, получена с помощта на американския космически телескоп "Кеплер". Тези изводи са получени чрез метода на екстраполацията – "Кеплер" изучава само една четиристотна част от звездното небе

Миналия декември НАСА пък съобщи за нова форма на живот. Астробиолози, които провеждат тестове в езерото Моно в Калифорния, откриха първия познат на планетата ни микроорганизъм, който може да живее и да се възпроизвежда чрез токсичния арсен.