Борбата с тероризма изисква от властите на Тунис да вземат конкретни мерки. Това заяви президентът на страната Беджи Каид Есебси в телевизионно обръщение, след като подписа указ за въвеждане на военно положение, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Извънредното положение ще действа 30 дни, но може да бъде удължено. То дава разширени правомощия на правоохранителните органи и армията. Властите имат право да забранят организиране на стачки и провеждане на масови мероприятия, ако се прецени, че застрашават обществената сигурност. Дейността на медиите се поставя под специален контрол.

Губернаторът на провинция Сус и няколко представители на местната полиция бяха уволнени. За нов губернатор на Сус бе назначен Фатхи Бдира.

Извънредното положение бе отменено в Тунис през март 2014 г., след като непрекъснато бе подновявано след януари 2011 г. и бягството на президента Зин ал Абидин Бен Алши по време на бунта, поставил началото на "Арабската пролет".

Оттогава страната, която е изправена пред засилване на позициите на джихадисткото движение, отговорно за смъртта на десетки полицаи и военни, преживя два атентата, извършени от Ислямска държава в период от три месеца.

В тях загинаха 59 чуждестранни туристи: 21 в музея Бардо в Тунис през март и 38 в хотел на брега на морето в Порт Ел Кантауи на 26 юни.

В интервю по Би Би Си премиерът Хабиб Есид призна, че полицията е действала много мудно по време на атентата в Порт Ел Кантауи, което бе първото официално признание за слабости в системата за сигурност.