Парламентът одобри за пореден път удължаването с още три месеца на извънредното положение, което бе въведено след опита за преврат на 15 юли м. г. Режимът ще е в сила до 19 октомври.

Турското правителство внесе по-рано днес в Меджлиса искане за удължаване на режима на извънредно положение. Искането бе внесено, след като Съветът за национална сигурност, председателстван от президента Реджеп Тайип Ердоган, отправи препоръка към кабинета за удължаване с още три месеца на извънредното положение.

За да бъде одобрено удължаването на режима е необходимо обикновено мнозинство в парламента. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган има 317 места в 550-членния Меджлис.

Режимът на извънредно положение предоставя на правителството широки правомощия, позволявайки да се управлява чрез укази и да се извършват масови арести и чистки.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу критикува през уикенда "перманентното" извънредно положение в Турция, позволяващо на правителството да управлява чрез укази.