Президентът на Буркина Фасо Блез Компаоре отмени извънредното положение, което обяви вчера след демонстрации, прераснали в насилие, окупации и опожаряване в столицата Уагадугу, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В размириците загинаха тридесетина души, а около 100 души бяха ранени, съобщи опозиционният лидер Абласе Уедраого.
Протестите, довели до кризата в страната, бяха породени от опит да се удължи близо 30-годишното управление на Компаоре.

В телевизионно обръщение президентът каза, че е чул посланието на народа, разбрал го е и си е дал сметка за силните аспирации на сънародниците си за промяна. Той изрази готовност да започне преговори за преходен период във властта в края, на който ще предаде управлението на страната на демократично избран лидер.

Малко преди това обръщение началникът на генералния щаб на армията на Буркина Фасо Набере Оноре Траоре каза, че изпълнителната и законодателната власт ще се изпълняват от преходен орган, който ще бъде създаден след консултации със всички сили в страната и целта ще бъде връщане на конституционния ред в срок до 12 месеца.

Армията наложи и комендантски час на цялата територия на страната от 19 ч. до 6 ч., а в столицата се поверяват всички минувачи.
 
Тези действия на армията бяха определени от опозиционния лидер Веневенде Санкара като държавен преврат.

Блез Компаоре участва в три пуча и последният му позволи да дойде на власт през 1987 г. Той изкара два седемгодишни мандата и после два петгодишни мандата, но иска да остане още на власт - нещо, което не му позволява конституцията.

Ето защо той изрази намерение да промени за трети път член 37 на конституцията, който дава право само на два последователни президентски мандата от по 5 години.

Именно това породи недоволството на сънародниците на Компаоре и се стигна до протестите.