"Моето настояване ще бъде за нов тип изтребител от завода, а не second hand (втора ръка - бел. ред.), нито third hand (трета ръка - бел. ред.). Все още не съм прочел или видял истинските технологични и военнотехнически предложения. При един бюджет, планиран 955 милиона, колко да отделиш? За едно звено четири самолета може би ще стигне да преживеем, но това не е политика", заяви пред БНР ген. Михов.

В началото на октомври стана ясно, че България ще се откаже от руските изтребители на въоръжение в армията. Те ще бъдат заменени от западни изтребители. До 6 месеца МО трябва да е готово с решението.

Това бе записано в "Националната програма България в НАТО и Европейската отбрана 2020", която предвижда общо 9 проекта за модернизация на армията. Документът е одобрен от правителството "Близнашки".

Предвижда се България да замени 35-те руски изтребителя, които в момента са на въоръжение в българската армия, с 8-10 западни.

Решението за смяна на руските изтребители обаче доведе до конфликт между София и Москва и размяната на остри реплики между външния ни министър Даниел Митов и руския вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Ген. Михо Михов бе командващ на военновъздушните сили на страната и началник на Генералния щаб на Българската армия в периода от 1992 до 2002 г. По време на военната си кариера е пилотирал повече от 10 типа самолети и вертолети на въоръжение в България и в армиите на други страни.
На парламентарните избори през октомври бе избран за депутат в 43-тото Народно събрание от АБВ.