Министърът на отбраната Петер Гайдош заяви това след предупреждения, че забавянето може да удължи зависимостта на страната от Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Централноевропейската членка на НАТО преговаря с няколко фирми за замяна на застаряващите си руски изтребители МиГ-29.

Гайдош спомена като варианти американските изтребители Ф-16 и шведските Грипен. Последните се използват от Унгария и Чехия.

Очакваше се Словакия да вземе решението си до края на този месец, но Гайдош каза, че то ще се отложи.

"Трябва да модернизираме сухопътните сили, които са гръбнакът на армията ни. Докато заменяме елементи от военновъздушните си сили, сухопътните сили не са обновявани от десетилетия", каза той.

Очаква се Словакия да изразходва 6,5 милиарда евро до 2030 г. за модернизиране на армията си. Това се планира в стратегия на министерството на отбраната, която бе публикувана миналата седмица и ще се обсъжда през първата половина на 2018 г.

Предвижда се разходите за отбрана да нараснат от 1,1 на 1,6 процент от БВП през 2020 г. и на 2 процента от БВП през 2024 г.

Миналия месец премиерът Роберт Фицо заяви, че Словакия трябва да избере "европейско решение" за армията, ако иска да е част от по-тясно интегрираната сърцевина на ЕС.

Гайдош, който е от националистичната евроскептична Словашка национална партия е критикуван от коалиционните си партньори - лявоцентристите от "Смер" на Роберт Фицо и центристката партия "Мост", че забавянето на сделката на изтребителите може да удължи зависимостта на Словакия от Русия.

"Ако финансовото министерство и правителството отпуснат пари за всички проекти, сме готови да приключим преговорите и да сключим сделката" за нови изтребители, каза Гайдош.

Словакия има с Русия договор за поддръжка за своите 12 МиГ-29 до есента на 2019 г. Ако тя не поръча скоро нови изтребители, ще трябва да удължи срока на това споразумение, тъй като доставката на нови самолети отнема от 18 до 24 месеца, отбелязва Ройтерс.

"Удължаването на договора за МиГ-29 е План Б, а план А е купуването на нови изтребители. Ще приема само проевропейско или проатлантическо решение" за замяната им, каза Гайдош.