Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020". Тя съдържа "отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт", заявява "Сегодня", цитирано от БТА.
 
"Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пише "Гудок". Българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските, България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът.

"Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? - пита се "Правда" и сам отговаря: "Ами ето, (украинският президент) Петро Порошенко нали се кани да купува оръжия от страните в НАТО . . .".

"Ако все тъй анализираме ситуацията с оптимизъм, Бойко Борисов логично трябва сега да кимне към Русия. Нима ще дочакаме положителни изявления за "Южен поток", чуди се "Правда". Според изданието газопроводът "е нужен на България дори повече, отколкото на Русия, защото е градообразуващ строеж, който дава работни места, инвестиции, транзитни такси".

"Наистина е беда да си православна славянска страна, чийто народ се отнася добре към Русия. Доказва го съдбата на Гърция, Кипър, Сърбия, България, Украйна. Арсеналът на Запада е голям - от кредитно заробване до война", се казва в материала.

Според руското издание България и Румъния са приети в ЕС "не за благото на населението в тези страни, а за да бъдат лишени от възможността да сътрудничат с Русия".

"Къде се дяна вечната дружба, в която се кълняха българите? Та нали освобождението от османско иго не е малко нещо. По време на Великата отечествена (война) българите не отвърнаха със същото на своите "братушки", изтъква вестникът.

Българските самолети руско производство са част от някогашната "приятелска помощ от страна на една съюзна държава - Съветския съюз (. . .) Някои неща се доставяха безплатно, някои - срещу български чушки, зеленчуци, плодове, заради което се убиваше собственото производство" на СССР, коментира пред "Аргументи и факти" Роман Гусаров, експерт на транспортната комисия в Държавната дума.

"Тази ситуация продължава и днес. България е бедна страна, тя оцелява до голяма степен тъкмо благодарение на руските пари, които течаха доскоро натам като широка река - говоря за туристите и любителите на български недвижими имоти, вдигнали там цели руски градове. Страх ме е това да не свърши печално: те ще обградят руските градове с бодлива тел, ще вдигнат данъците и нашите инвеститори ще хукнат да бягат оттам с голяма скорост", предрича събеседникът на седмичника.
 
Под крилото на Съветския съюз "българите получаваха всички преференции и живееха десеторно по-добре, отколкото сега. В момента смятам, че България, както и нашите украински съседи, ще се опитва да седи на два стола - да се захранва с руски пари, ловейки подаяния, подхвърляни от Запада", заявява експертът на руския парламент.

Авиошоу в България

От 8 до 10 октомври в небето над София ще се изпълняват тренировъчни полети на военни самолети и хеликоптери с прелитане на малки височини.

ВВС прикани столичани да запазят спокойствие и увери, че въпреки силния шум няма да се преминават допустимите звукови норми.

Зрелищно авиационното шоу „Това сме ние” ще се проведе на 11 октомври, събота на летище София - Враждебна.