Това се случва за втори път тази седмица, след необичайно засилване на руската активност близо до южните граници на НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът на отбраната Жозе Педро Агиар Бранко заяви пред репортери, че португалските самолети успешно прехванали, идентифицирали и съпроводили два руски самолета вън от международното въздушно пространство под юрисдикцията на Лисабон.

"Това значи, че системата отново сработи. Военновъздушните сили са готови да извършват тези мисии всеки път щом авиокомандването на НАТО поиска това", каза той.

Според местни медии въпросните руски самолети са били два стратегически бомбардировача "Туполев" Ту-95 и са летели близо до коридор за захождане на пътнически полети към международното летище на Лисабон.

Вчера, след подобен инцидент предишния ден, португалският министър на външните работи Руи Машете каза, че руското поведение "не е особено приятно", но добави, че "значението му не трябва да се преувеличава".

В сряда натовски самолети, включително португалски, следиха руски машини над Атлантическия океан, Черно и Балтийско море, посочва Ройтерс.

Не е имало нарушаване на въздушното пространство на НАТО, но такъв голям брой на полетите, както и фактът, че самолетите стигат все по на юг, е нещо необичайно според западния алианс.

Пентагона: Руските полети над Европа засилват напрежението

Руските военни полети над европейското въздушно пространство засилват напрежението и представляват потенциална заплаха за сигурността и за цивилната авиация, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от AFP и Агенция "Фокус".

САЩ са обезпокоени относно полетите на руски военни самолети и следят активността им от близо, заяви говорителят.

Освен това, полетите представляват потенциална опасност за гражданската авиация.

В петък е имало нови полети, а НАТО следи движението на руски самолети на Балтийско море, Северно море и Атлантическия океан.

„Участващите самолети са изтребители, бомбардировачи с голям обхват и самолети цистерни”, каза Кърби.

Той добави, че САЩ искат от Русия конкретни стъпки за намаляване на напрежението.