Това съобщение е било направено на среща с ветерани от Барнаулското висше военно авиоучилище, разформировано през 2006 г, уточнява ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Авиацията е жива и с всяка година нараства количествено, увеличават се нейните възможности. Вече пристигат самолети от поколение 4++, а от следващата година ще започнем да получаваме Т-50 – самолет пето поколение, който по нищо не отстъпва на американските Ф-22, а по повечето показатели ги и превъзхожда", подчерта главнокомандващият руските ВВС.

Сега на въоръжение в руските въоръжени сили постъпват изтребители Су-30СМ и Су-35С, а също модернизираните щурмови самолети Су-25, посочи Бондарев.

В края на ноември руската военна авиация разположи 14 изтребителя на Кримския полуостров, където има ремонтирана военна база, от което НАТО изрази безпокойство.

България отказа на Русия поддръжката на изтребители

Междувременно, след посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в България, военният министър Николай Ненчев потвърди, че има намерение поддръжката на руските изтребители МиГ-29 да бъде поета от Полша.

Ненчев обясни, че причината е, че цената на поддръжката се надува от верига посредници в Русия.

"Плащаме три пъти над цената, която ни дава заводът за поддръжка на тази техника, защото минава през няколко фирми посредници от руска страна", уточни той.

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов (БСП) обаче изрази съмнение, че полската страна би могла да поддържа изтребителната ни авиация.

"По-скоро е продукт на преценката за финансовото натоварване, от друга страна – някакъв опит да се ограничи пълната ни зависимост от Русия, по отношение на въоръжение и военна техника", коментира той пред БНР.

За намаляването на зависимостта на българските ВВС от Русия се говори отдавна, но заради украинската криза и отношенията на НАТО с Москва, въпросът беше поставян по-често.

В София генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви планове за разполагане на постоянни сили на Алианса у нас и настоя България да отдели повече пари за отбрана.