Те ще участват във въздушни патрулни мисии на НАТО, предаде Асошиейтед прес, като цитира върховния ръководен орган на отбраната на Румъния.

Върховният съвет за национална отбрана заяви вчера, че е получил молба от премиера Виктор Понта да разреши самолетите и войниците да влязат в страната.
 
Румъния, намираща се на източния фланг на НАТО, приема чуждестранни военнослужещи и мисии от други страни членки, откакто украинската криза избухна в края на 2013 година. Португалски войски идват за първи път, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Агенцията припомня, че НАТО реши да създаде командно-контролни центрове в Латвия, Естония, Литва, Полша, Румъния и България в отговор на предизвикателствата от Русия и ислямски екстремисти.

При спешни случаи центровете ще помогнат за ускоряване на пристигането на новите сили за бързо реагиране, както и на по-късни подкрепления от НАТО.

"НАТО трябва да вземе мерки в случай на "мащабна и стремителна атака на Русия" срещу някоя от източноевропейските държави". Това заяви неотдавна заместник-командващият силите на НАТО в Европа ген. Ейдриън Бредшоу.
 
По думите му руското ръководство може да използва войски „не само за заплахи и сдържане, но и при завладяването на територии на НАТО".