С този аргумент МО отказа достъп на БНР по Закона за достъп до обществена информация, съобщиха от националното радио.

По това класиране шведската фирма "Сааб" със самолет “Грипен“ бе класирана първа, а португалската оферта с американска поддръжка за доставка на F-16 бе декласирана.

На 23 юни военният министър Красимир Каракачанов обяви (според протокола, за който е отказана публичност), че България е отказала изтребителите F16, защото офертата не отговаряла на условията за плащане. Предложението е било за плащане на суми, "на които няма как да отговорим", защото предвижда първата част от плащането да започне още през първите две години, обясни тогава вицепремиерът и министър на отбраната.

Президентът Румен Радев заяви на 10 юли, че правителството има намерение "да протака" решението за закупуване на нови бойни самолети. Процесът се връща на етапа от 2011 г., когато се проучват възможностите, аргументира се той.

Дни по-рано премиерът Бойко Борисов декларира, че желае преговори да се водят с всички компании.   И то за нов самолет.

Оферти за бойни самолети бяха получени в МО от три страни - Швеция ("Грипен"), Италия ("Юрофайтер") и Португалия - с логистичен пакет от САЩ (F-16).

"Като човек, участвал в тези процеси, съм се опитвал да придобием нови самолети – нов Ф-18 нов, Ф-16 , „Еврофайтър” или „Рафал”, но винаги сме катастрофирали с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка. Много ще се радвам правителството да постигне политическа цена. Отсега да ви кажа отговора: „Няма да стане”, коментира в началото на месеца президентът.

В парламента работи временна комисия, която проверява процедурата по избора на бойни самолети и и това как е класирана на първо място шведската оферта за самолети „Грипен”.
Днес депутатите изслушват Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната. Той оглавяваше Института по отбрана, когато се изготвяха критериите за избор. Ще бъде препитан и Иван Иванов - заместник министър на отбраната в периода 2013 - 2014 г.