Социалистите смятат, че има сценарий, който цели поредното омаскаряване на президента в момент, когато отсъства от страната. По думите на Зафиров управляващите целят да отклонят вниманието от това, че не са изпълнили нищо от обещанията в сектора "Сигурност".

По-рано днес депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров показа в ефира на bTV документи и заяви, че настоящият президент Румен Радев през юни 2014 г. е подготвил за тогавашния премиер Пламен Орешарски опорни точки, които са били използвани по време на среща с представители на компанията, която произвежда изтребителите "Грипен" - "Сааб".

Според народния представител това е „Президентгейт”, но все пак на няколко пъти отказа да заяви в прав текст, че вижда лобизъм в случая. Тодоров обаче отбеляза, че това категорично опровергава твърденията, че президентът не е давал становище за „Грипен”.

Пред БНТ Радев каза, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител „Грипен".

В тези опорни точки не виждам никакъв лобизъм, тук ген. Радев говори като експерт, коментира Атанас Зафиров. Той посочи, че това е справка за изтребителите и на страница и половина са изброени качествата на "Грипен".

Изразява благодарност от проявения интерес – какво по-нормално от това. Обсъжда се възможността за доставка на тези самолети, какви са възможностите за разсрочено плащане. Препоръчва се доставката да бъде колкото се може по-бърза и преди да дойдат новите самолети да има възможност да се ползват оперативно самолети от шведските военновъздушни сили, както и за ноу-хау, което „Грипен“ би предоставило на България, обясни Зафиров, цитиран в съобщение на БСП. Според него ген. Радев говори като експерт.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят доклада на Министерския съвет за състоянието на националната сигурност, защото приоритетите им са други.

За нас Русия е стратегическа възможност и партньор, а не заплаха, коментира заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. Той призова вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да оттеглят подписите си от доклада, защото по време на предизборната кампания са изразявали съвсем други позиции, а групата на "Обединени патриоти" да не подкрепя документа в пленарната зала.

„Волен Сидеров, човекът, който води групата на патриотите в НС, всички сме свидетели на неговите изказвания и мнението, което има за Русия. Държим групата на патриотите да не подкрепи този доклад в парламента”, отсече Кирил Добрев, също цитиран в съобщението.

Той бе категоричен, че за БСП проблемите за сигурността са съвсем други.

„Проблемът със сигурността, това е битката с бедността и борбата с корупцията. Защото няма как голо и босо МВР да се бори с престъпността и да защитава сигурността на страната", изтъкна Добрев.