Николай Ненчев вече няколко пъти заяви, че според договора с полската страна ще се отремонтират 6 двигателя на "МиГ"-29 за 1 023 000 млн. евро всеки и ще ни се предоставят два двигателя за ползване до края на годината напълно безплатно.

Вчера обаче зам.-командирът на ВВС бригаден ген. Анатолий Кръстев заяви пред Канал 3, че "към момента на получаване няма да платим, но в контекста на договора те са включени".

"Тези два двигателя са на принципа на осигуряване на първо време, защото се нуждаем от тях, а след това, тези часове, които ще бъдат осигурени на тях ще бъдат сметнати в общата цена на договора", добави той.

Помолен за коментар на думите му днес военният министър заяви пред журналисти, че в документа всичко е написано много ясно и добави:

"Ще му потърся отговорност. Всичко, каквото съм казал, е истина. Ще се запозная със случая, но.ако някой си позволява да говори неистини, това е много опасно, особено, ако се касае за Българската армия".

По думите му споразумението ще влезе след няколко дни в Народното събрание и дотогава не би следвало повече да говори, цитира го БТА.

Преди два дни правителството даде мандат на министъра да подпише договора, който вече е финализиран.

Ненчев прогнозира, че бюджетът за отбрана за 2016 г. ще е със 150 млн. лв. повече. Той каза, че е обнадежден от днешната среща с Комисията по отбрана по отношение на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2020, която беше приета от правителството. По думите му програмата дава особено спокойствие на военнослужещите, гарантирани са работните им места, както и определени рамки на бюджета и модернизация в армията.