"С решението на Министерския съвет ние валидираме направеното от междуведомствената комисия, като по този начин даваме публичност на това, което са решили експертите", каза Герджиков.

Той обаче обясни: "Нашето решение не задължава следващото правителство, т.е. настоящото, както и настоящия парламент да се съобрази с тази класация, която е класацията на експертната комисия".

Герджиков посочи, че експертите в междуведомствената комисия, произнесла решението си за изтребителите, са назначени от предходния кабинет на Борисов.

"Ние нямаме никакво отношение към състава на тази междуведомствена комисия от 19 души експерти специалисти", категоричен е служебният премиер.

Проф. Герджиков беше категоричен, че не съществува проблем сегашното правителство да договаря с всеки от следващите класирани.

Решението на служебното правителство няма обвързващ характер да се преговаря само с класирания на първо място. В преговори могат да се търсят по-добри условия за България, да се извлече максимална полза за страната ни при закупуването на самолетите.

Бившият служебен министър-председател призна, че при избора на страната, от която ще бъдат закупени изтребителите, има геополитика: "Въпросът не е само чисто технически - най-добрите самолети с оглед на нашите изисквания, а има и геополитическо отражение".