Освен бойни самолети на САЩ, в "съпровождането" са участвали изтребители на Белгия, Финландия и Швеция, съобщи Министерството на отбраната на Русия, на което се позова ТАСС.

На 20 септември 2017 г. екипажи на бомбардировачи Ту-22М3 извършваха планови полети над неутрални води в акваторията на Балтийско и Норвежко море. Учебните полети се изпълняваха в съответствие с планирани мероприятия по бойна подготовка в летния период, съобщиха от министерството.

От ведомството добавиха, че в определени периоди от полета над неутрални води на Балтийско море самолетите в продължение на 70 минути били съпровождани от изтребители F-16 на ВВС на Белгия, F-18 на ВВС на Финландия, F-15 на ВВС на САЩ и JAS-39 на ВВС на Швеция.

Ту-22М3, които изпълнявали полет над неутрални води на Норвежко море в продължение на 27 минути, били съпровождани от изтребители F-16 на ВВС на САЩ.

От Министерството на отбраната подчертаха, че полетите на Ту-22М3 се изпълнявали в пълно съответствие и с международните правила на използване на въздушното пространство без да се нарушава границата на други държави.

Пилоти от авиацията постоянно изпълняват полети над неутрални води в акваторията на Атлантика, Арктика, Черно море, Тихия океан, отбелязаха от министерството.