Държавният глава каза пред БНР, че за него сигурността във външнополитически и стратегически аспект като партньорство е изключително важно, но още по-важно е да придобием такава техника, която да можем да поддържаме и която да има необходимите способности.

И то за един дълъг период от време, за да не може пак и да не трябва пак да изразходваме допълнителни ресурси за покупка на следващите самолети на някакъв период.

Радев е категоричен, че не е изразявал предпочитания за конкретен вид изтребител, но изрази недоволство от протакането на процедурите:

"Същите хора, които в парламента приеха проекта за инвестиционен разход през юни миналата година и които подписаха един невероятно сложен документ -искането за предоставяне на оферта, което ясно показва сроковете и кога трябва да приключи работата на военно-техническата експертиза, тези хора сега се обръщат срещу това, което са приели и това, което са подписали. Мисля, че това не е коректно."

По думите му резултатът ще бъде още загуба на време и това е нещото, което най-много го притеснява. Протакането не е в полза на никого, най-вече на момчетата, които ежедневно летят.

То не е в полза за националната сигурност на България и нашите съюзнически ангажименти. Протакането ще бъде пагубно. В момента концентрираме огромни за нашия бюджет ресурси в придобиването на техника.

Това отдавна трябваше да стане, но е изключително важно ние да гарантираме интересите на хората в отбраната да могат те да бъдат пълноценни, защото без тях техниката няма никакъв смисъл.

"Това, което ме тревожи е, че в тригодишната бюджетна прогноза средствата, отделяни за отбрана като политика спрямо хората, са символични. Ако наистина това бъде тригодишната бюджетна прогноза, аз не виждам как изобщо ще решим проблема с некомплекта в армията и как ще мотивираме и задържим личния състав. Това е огромен проблем и тук трябва да се търси много сериозно решение", сподели президентът.

Що се отнася до наборната военна служба и предложението на министър Каракачанов, той мисли, че това предложение има своите положителни страни, но, към момента, то няма как да бъде реализирано нито в близък, нито в средносрочен план точно заради липсата на тези средства.