Причината е, че има постигнати определени резултати, мотивира се председателят на комисията за проучване изпълнението на процедурата Емил Христов, цитиран от БТА.

Днес се проведе обсъждане на доклада от двумесечната работа на комисията.

Смятаме, че можем да продължим от определена точка, посочи Христов и добави, че най-важното е да се осигури равнопоставеност на всички участници. Заедно с това, предвид на по-голямата финансова рамка, да се направят опити за обсъждане на новопроизведени многоцелеви изтребители.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят доклада на комисията, а от ДПС декларираха, че ще го подкрепят, защото виждат пропуски в работата на ведомството. 

На какъв етап ще бъде върнат проектът за изтребители ще реши МО на базата на решението на НС и оценката и предложенията на специалистите, коментира по-късно пред журналисти Емил Христов.

„Нормално би било те да преценят ще искат ли нови оферти и ще се съобразят ли с направени нови оферти от тримата участника. Да оставим МО да вземе решение по въпроса, комисията нямаше за цел да се занимава с нови оферти и участници. Трябваше да направим изводи и предложения, по никакъв начин не фигурира предложение или намек за съобразяване с каквото и да било. Те ще вземат решението“, обясни депутатът.

По думите му в комисията нямат за цел да рестартират проекта, а дават своите изводи и предложения.

"Бихме искали да не се връщаме в изходно положение, да не се задрасква трудът на толкова много хора. Натрупаният опит да бъде използван. Вратите за нов изтребител би трябвало да се отворят. Разполагаме с два пъти по-голям ресурс, отколкото при стартирането на проекта“, добави Христов.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов изрази съмнение, че избраният от служебния кабинет шведски изтребител "Грипен" е най-добър за армията ни.

Освен това лидерът на ГЕРБ за пореден път подчерта, че покупката на нови бойни самолети не е първостепенна задача за държавата, тъй като по-належаща била модернизацията на сухопътните сили, както и да се намерят пари за учителите, пенсионерите и други нуждаещи се.

Президентът Румен Радев му опонира задочно от Ню Йорк, че е подведен от своите съветници, които го "заблуждават с глупави становища".

"Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позицията", каза държавният глава и изтъкна, че премиерът има отговорности.

Борисов обаче му отвърна отново чрез медиите:

"Мисля, че не е добра практика отвъд океана да ми се дават съвети. Като си дойде президентът, ще седнем, ще говорим".

В последните седмици бяхме свидетели на много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения, разпространени публично, заявихa междувременно от "Сааб", които прозвеждат изтребителите "Грипен".