Причините са проблем с контактния ключ и най-вече това, че не се отварят въздушните въглавници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ще бъдат изтеглени модели от марките Chevrolet, GMC, Buick и Cadillac, произведени между 2008 и 2014 година, уточниха от компанията.

Заради проблеми с въздушните възглавници клиентите връщат 1,2 милиона кросоувъра - Buick Enclave, GMC Acadia, Chevrolet Traverse и Saturn Outlook. Прегряващи спирачки трябва да бъдат ремонтирани на 64 000 Cadillac XTS. 303 000 микробуса Chevrolet Express и GMC Savana имат проблеми с таблото.

Авторитетът на General Motors вече бе накърнен след закъснелите с години изтегляния на 1,6 милиона компактни коли заради дефект, който вероятно е свързан със смъртта на 13 души.

Шефовете на водещата американската компания ще трябва в скоро време да дадат обяснения пред Конгреса на САЩ. Срещу General Motors вече се водят три разследвания.

Последното бе обявено от министерството на правосъдието, друго е на Американската агенция за сигурност на движението по пътищата (ААСДП) и третото е на комисия към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

Конгресмените искат да разберат защо нищо не е направено по-рано, веднага щом компанията и ААСДП са научили, че смъртните случаи са били свързани с дефект на системата на прекъсвача.

Правосъдното министерство иска да установи дали General Motors е спазил закона.

През идните седмици ще бъдат насрочени изслушвания, обяви парламентарната комисия, която поиска сведения от ААСДП и GM. Те имат срок до 25 март да предадат отговорите си.