Същевременно над 20% от работниците са изложени на психически или физически тормоз по време на работа.

Това показват резултатите от проучване на общественото мнение в Европа, направено от Европейската агенция по безопасност и здраве при работа и от Паневропейско проучване от 2013 година и реакциите на български работодатели, съобщи БТА.

Като цяло претоварването с работа и несигурността за бъдещето на компанията са основните причини, които предизвикват стрес на работното място при българите, коментира експертът по безопасност и здраве при работа Деяна Илиева.

Според изследванията, половината от работещите в България мислят, че стресът не се контролира там, където работят и само 9 на сто смятат, че се извършва добър контрол.

България е на последно място в Европа по мерки, които се предприемат в предприятията за контрол на стреса, посочват експертите.

Относително най-болни вследствие на работа са наетите в секторите образование, хуманно здраве и социална работа, добивна промишленост.

Най-малко се оплакват от здравословни проблеми в секторите селско, горско и рибно стопанство, търговия, ремонт на автомобили и административни и спомагателни дейности, сочат резултатите от национално изследване на Главна инспекция по труда от 2012 г.

От обща умора и здравословни проблеми поради стрес, най-засегнати са работещите в образованието.

Най-много проблеми със съня имат работещите в сектор "хуманно здравеопазване и социална работа" и преработваща промишленост и отново в образованието.

Тревога, породена от работа, най-често се среща в секторите образование, хуманно здравеопазване и социална работа, както и в държавното управление.

Анкетата сред българските работници показва още, че младите хора се оплакват от стрес по-често от по-възрастните работници.
Според Илиева причините са в прекалено големите очаквания, самооценката, начинът, по който възприемат натоварване и претенциите, свързани с ниво на знания на младежите сравнено с тези, които работят от по-дълго време.

Най-стресирани били работодателите

По думите на Деяна Илиева, когато българските работодатели са потърсени за мнения по въпросите на стреса на работното място, почти всички са говорили за психическото напрежение, което те самите изпитват, а не за това сред работниците.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев е на мнение, че оплакването от претоварване е свойствено за българина, защото той и без това се определя като най-нещастен във всички класации.

Същевременно, по думите му, всеизвестен бил фактът, че у нас производителността е 4 пъти по-ниска от средноевропейската при работа с едни и същи машини.

По повод оплакването на работниците, че се стресират, защото не им стига времето, Велев риторично попита:

"Кое време - за кафета, за цигари, да разкажат как са прекарали уикенда?"