Злато, скъпоценни камъни, коприна, чай - от 2-ри век пр. Христа каравани пренасяли редица редки продукти по Пътя на коприната между Китай и източната част на Средиземноморието, прекосявайки планински райони.

Според Майкъл Фракети и колегите му от Вашингтонския университет в САЩ, цитирани от Франс прес и БТА, Пътят на коприната следва древни пътеки, очертани преди 4000 години от овчари номади, които търсели зелени пасища за стадата си. За да стигнат до тези заключения, учените не са прибягнали до разкопки, а са използвали спътникови данни и цифрово моделиране.

Изхождайки от виждането, че за 4000 години релефът на планините в Централна Азия се е променил съвсем малко, учените идентифицирали местата на по-голяма и по-малка надморска височина, където стадата могат да пасат съответно през лятото и зимата. След това анализирали спътникови и географски данни, както и цифрови модели, пресъздаващи движението на добитък за 500-годишен период.

Оказало се, че ползваните от овчарите пътеки свързват най-хубавите пасища в Централна Азия, а не са най-краткият и най-лесният за прекосяване на планините път. Те минават през археологически обекти по Пътя на коприната.и показват ролята на номадите за развитието на една от най-големите търговски мрежи в историята на човечеството.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".