Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп", проведено между 12 и 18 септември чрез пряко интервю по домовете сред 1010 респонденти.

35,9 % от всички запитани заявяват, че биха гласували за ГЕРБ. През август партията събираше 23,4 на сто. 59 на сто обаче е на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер.

За БСП вота си биха дали 18,3%, като миналия месец те бяха 15,9 на сто.

ДПС събира 14,2 процента подкрепа, което показва двойно увеличаване на доверието. През август за тях посочваха, че ще гласуват 7,8 на сто.

Електоралната подкрепа за България без цензура е 5,8 на сто, за Реформаторския блок - 5,6 на сто, за Патриотичния фронт - 4,9 на сто, за АБВ - 3,6 на сто и за "Атака" - 3,4 на сто.

Очаква се да гласуват около 3,4 милиона души.

Характерният за българското масово съзнание песимизъм за посоката на развитие на страната запазва високите си (макар и не пикови) стойности - 70 на сто, допълват от агенцията.

Песимизмът доминира и по отношение на резултатите от изборите - 54 на сто са на мнение, че те няма да променят нищо, 26 на сто очакват подобрение, а 7 на сто - влошаване.

За първи път след 1996-1997 г. мнозинството българи - 61 на сто споделят мнението, че страната се намира във финансова катастрофа. Това мнение доминира включително и сред привържениците на БСП. Подобна нагласа надхвърля казуса "КТБ" и говори за лесна експлозивност на масовите нагласи, в случай, че банковата система не бъде оздравена радикално, пише в съобщението на "Галъп".

Кабинетът "Близнашки"

Служебните министри закономерно още не се ползват с висока разпознаваемост. По-висока е тя при служебния премиер Георги Близнашки, който има доверието на 18 на сто от запитаните. По правило сред политическите фигури недоверието превишава доверието, а с най-висок дял положителни оценки са личности, които не участват толкова пряко в ежедневния политически процес.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета "Орешарски" в последния му месец.

15 на сто от избирателите декларират доверие в кабинета, а 70 на сто не му се доверяват. Мнозинството респонденти считат този кабинет за зависим от ГЕРБ, това се предава и по линия на президента Росен Плевнелиев, когото 54 на сто определят също като зависим в действията.

На противоположното мнение тук са привържениците на ГЕРБ. Мнозинство респонденти споделят също така мнението, че служебното правителство трябва да потърси отговорност от правителството на Пламен Орешарски. Тук пък изключение правят привържениците на БСП.

АНКЕТА: Какво управление предпочитате след изборите?