Директорът на Института по молекулярна биология към БАН доц. Ива Угринова, заяви, че твърденията на Милошев са негово лично мнение, предаде БНР.

Миналата седмица доц. Георги Милошев, който е ръководител на лабораторията към Института по молекулярна биология към БАН, заяви пред журналисти, че шест добавки в храните, означавани с "Е" и номер, увреждат ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване. Това са показали изследвания, направени от екипа на лабораторията на института.

"Когато се правят подобни изявления човек трябва да бъде по-предпазлив, защото подобна категоричност възбужда социални вълнения. Хората изпадат в паника. Не искам да кажа, че изследванията, които доцент Милошев прави, са несъществени и несъстоятелни, но са определено недостатъчни, за да се правят подобни оценки", заяви доц. Ива Угринова.

Тя изтъкна, че за да се прави подобно изявление е необходимо тези резултати да бъдат потвърдени с няколко подхода.
"Трябва да се направи и в независима лаборатория", уточни директорът на Института по молекулярна биология към БАН.

Самият Милошев признава, че от Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA)  са отговорили, че проучването на лабораторията "има някои слабости и ограничения".

Крайното становище на EFSA е, че научната публикация на българските генетици не осигурява нова информация, отнасяща се до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA.

"Ако информацията не е нова за агенцията, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им?", попита обаче Милошев и допълни, че екипът от БАН се нуждае от финансиране, за да проведе последващо проучване върху животни.